Ekonomické a sociální aspekty rozvoje železniční nákladní dopravy v regionu Krkonoš a Podkrkonoší od 20. let do 50. let 20. století - Johánek, Jiří; Jakubec, Ivan, 1960-; Drábek, Jakub, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá vývojem nákladní železniční dopravy v regionu Podkrkonoší v období let 1920–1950, tedy v době, která zahrnuje meziválečné hospodářské oživení, krizi 30. let, období druhé světové války a poválečnou obnovu. Cílem práce je zhodnotit význam železniční dopravy pro hospodářský rozvoj regionu, se zaměřením na podniky napojené prostřednictvím vleček a dalších železničních zařízení. Práce se soustředí na hospodářské a dopravní vazby mezi železnicí a průmyslovými odvětvími, posuzuje ekonomickou efektivitu využívání železnice a porovnává ji s alternativními druhy dopravy. Výzkum je založen na rozsáhlém studiu archivních pramenů, zejména podnikových fondů, statistických ročenek, úředních dokumentů a vlečkových smluv, dále dobového tisku, historických map a fotodokumentace. Praktická část obsahuje detailní rozbor nákladů na provoz vleček, jejich přínos pro podniky a modelové případy, kdy podniky zvažovaly zavedení nebo rozšíření železničního spojení. Analýza ukazuje, že železnice představovala v daném období klíčovou složku dopravní infrastruktury, která umožňovala stabilní, spolehlivou a kapacitní přepravu surovin a hotových výrobků, a tím přímo ovlivňovala konkurenceschopnost a strategická rozhodnutí podniků. Práce přináší nový pohled na propojení dopravní sítě a ekonomických struktur v Podkrkonoší a podtrhuje roli železnice jako motoru regionálního rozvoje v první polovině 20. století.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses