Podpora přechodu ke klimaticky neutrální ekonomice v uhelných regionech ČR s využitím evropských fondů v období 2021–2027 - Jedličková, Anna (2025)
Bakalářská práce se zabývá financováním přechodu uhelných regionů České republiky na nízkouhlíkovou ekonomiku, zaměřuje se na podporu z Fondu pro spravedlivou transformaci a analyzuje data dosavadního čerpání alokovaných prostředků z Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST). Práce nabízí pohled na principy a nástroje kohezní a environmentální politiky EU a zároveň popisuje základní teoretické pojmy ekonomie životního prostředí. Dále je pozornost věnována strategickým projektům, které představují klíčový faktor plnění cílů programu. Zjištění ukazují, že ačkoli je o podporu značný zájem a registrované žádosti v době zkoumání již naplňují celkovou alokaci, tempo proplácení finančních prostředků zůstává relativně nízké. Syntéza dat o dosavadní implementaci OPST v jednotlivých krajích identifikuje rizika spojená s časovým tlakem a možnou administrativní náročností v závěrečné části programového období, které mohou ohrozit plné využití celkové alokace.