VÝVOJ CESTOVNÉHO RUCHU V ČESKEJ REPUBLIKE V ROKOCH 2018 AŽ 2023 - Vlček, Vladimír; Zeman, Martin; Mičáň, Alex; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá analýzou vývoja cestovného ruchu v Českej republike v období rokov 2018 až 2023, s osobitným dôrazom na vplyv pandémie ochorenia Covid-19 a následnú obnovu odvetvia po bezprecedentných reštriktívnych opatreniach. Teoretická časť práce sa venuje literárnej rešerši, definovaniu základných pojmov, typológii cestovného ruchu a jeho významu v národnej ekonomike. Hlavným prínosom práce je detailná kvantitatívna analýza regionálnych rozdielov v dynamike obnovy cestovného ruchu, so špecifickým zameraním na Prahu a jej porovnanie s ďalšími významnými mestami strednej Európy. Práca odlišuje rôzne tempo návratu turistov podľa ich národnosti a ukazuje, že napriek výraznému poklesu v roku 2020 došlo v rokoch 2022 a 2023 k výraznému zvýšeniu návštevnosti, pričom približne polovica národností prekročila predpandemické hodnoty, zatiaľ čo druhá polovica zaznamenala trvalý pokles. Originálnym výsledkom je zistenie zmeny štruktúry turistickej návštevnosti v Prahe, kde rastie podiel českých a nemeckých turistov na úkor predtým dominantných, ale oslabených trhov, ako sú Rusko alebo Čína. Výskum využíva metódy analýzy, komparácie, syntézy a vlastné kvantifikácie. Práca obsahuje odporúčania pre tvorcov hospodárskej politiky, ktoré sú založené na vlastnej kvantitatívnej analýze dát. Tieto výsledky prispievajú k lepšiemu porozumeniu zmien, ktoré v sektore nastali po pandémii, a môžu poslúžiť ako podklad pre ďalší výskum.
Vedoucí práce: Martin Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses