Užití jazykových modelů pro makroekonomické prognózy - Wisinger, Jan; Vacek, Vladislav; Bimka, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato práce zkoumá predikční schopnosti velkých jazykových modelů v makroekonomickém prognózování České republiky prostřednictvím analýzy textových dokumentů ČNB pomocí RAG architektury a srovnání s ekonometrickými metodami. Testování GPT modelů ukázalo, že dokážou poskytovat relevantní ekonomické prognózy, přičemž novější verze vykazují lepší schopnosti strukturované analýzy. Srovnání odhalilo komplementární charakter obou přístupů. Jazykové modely prokázaly své schopnosti v analýze nestrukturovaných dat, zatímco ekonometrické modely zůstávají spolehlivější pro kvantitativní analýzy. Klíčovým přínosem je zpřístupnění pokročilé ekonomické analýzy uživatelům bez programátorských dovedností při nižších nákladech, přičemž práce doporučuje hybridní přístup kombinující výhody obou metod.
Vedoucí práce: Vladislav Vacek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses