Identifikace úzkých míst a implementace metod lean managementu ve vybraném procesu výrobního potravinářského podniku - Rajchert, Josef; Martínez, Felipe; Zahradník, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na identifikaci úzkých míst ve vybraném výrobním procesu a návrh možností jejich odstranění prostřednictvím metod a nástrojů lean managementu. Na základě provedených analýz byla vytvořena ucelená mapa procesu, která umožnila odhalit slabé i silné stránky výrobního toku a poskytnout podklady pro jeho optimalizaci. Klíčovým přínosem byla fotoanalýza, jež názorně identifikovala oblasti s časovými ztrátami a rizikem plýtvání, a dále SIPOC model, který proces přehledně popsal od vstupů po výstupy. Výsledky ukázaly, že největší potenciál ke zlepšení mají fáze kontroly kvality a balení, kde je doporučeno zavést prvky digitalizace a automatizace s cílem snížit chybovost a zvýšit efektivitu. Práce poskytuje praktická doporučení pro vedení podniku, která mohou sloužit jako podklad pro rozhodování o investicích, organizačních změnách i certifikaci systémů řízení jakosti. Závěrem jsou nastíněny i možnosti budoucího výzkumu, zejména pilotní ověřování navržených opatření, rozšíření analýz na více výrobních linek a využití moderních technologií pro sledování a predikci procesních toků.
Vedoucí práce: Felipe Martínez
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses