Komparace vybraných kryptoaktiv - Sadílek, Adam (2025)
Práce zkoumá a vzájemně porovnává tři odlišné typy kryptoaktiv, konkrétně Bitcoin, Ethereum a Tether, z technologického, ekonomického a funkčního hlediska. Teoretická část uvádí čtenáře do problematiky a vymezuje rozdíly mezi vybranými sítěmi a tokeny, praktická část pak hodnotí, do jaké míry jednotlivá aktiva naplňují funkci oběživa v reálném provozu. Metodicky práce staví na jednotném datovém rámci a třech pilířích praktické oběžnosti, které tvoří transakční aktivita na základní vrstvě, stabilita vyjádřená cenovou volatilitou a transakční náklady v amerických dolarech. Zjištění ukazují, že Tether nejlépe plní roli prostředku směny v každodenním provozu, zatímco Bitcoin a Ethereum vykazují vlastnosti bližší rizikovým investičním aktivům.