Komparace vybraných kryptoaktiv - Sadílek, Adam; Brada, Jaroslav, 1964-; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Práce zkoumá a vzájemně porovnává tři odlišné typy kryptoaktiv, konkrétně Bitcoin, Ethereum a Tether, z technologického, ekonomického a funkčního hlediska. Teoretická část uvádí čtenáře do problematiky a vymezuje rozdíly mezi vybranými sítěmi a tokeny, praktická část pak hodnotí, do jaké míry jednotlivá aktiva naplňují funkci oběživa v reálném provozu. Metodicky práce staví na jednotném datovém rámci a třech pilířích praktické oběžnosti, které tvoří transakční aktivita na základní vrstvě, stabilita vyjádřená cenovou volatilitou a transakční náklady v amerických dolarech. Zjištění ukazují, že Tether nejlépe plní roli prostředku směny v každodenním provozu, zatímco Bitcoin a Ethereum vykazují vlastnosti bližší rizikovým investičním aktivům.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses