Analýza finanční dostupnosti vlastnických a nájemních bytů v Plzni v období 2013-2022 - Erben, Josef; Loužek, Marek, 1975-; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou finanční dostupnosti bydlení v Plzni mezi lety 2013–2022. V rámci analýzy je věnována pozornost výhradně vlastnickým a nájemním bytům ve stanoveném období. Analýza je provedena na základě čtyř ukazatelů, kterými jsou price-to-income, housing expenditures-to-income, rent-to-income a price-to-rent. Teoretická část se zaměřuje na vymezení pojmu bydlení z různých odborných perspektiv s důrazem kladeným na ekonomické pojetí bydlení. Pozornost je rovněž věnována charakteristice trhu bydlení, jeho nerovnováhám a roli státu prostřednictvím bytové politiky. V teoretické části není rovněž opomenuta problematika finanční dostupnosti a způsoby jejího měření včetně shrnutí výsledků vybraných studií na toto téma. Praktická část analyzuje dostupnost bydlení v Plzni prostřednictvím čtyř výše uvedených indikátorů u šesti modelových domácností reflektujících rozložení domácností v Plzni, kterým jsou přiřazeny příjmy, náklady za bydlení a velikost poptávaného bytu v závislosti na počtu členů dané domácnosti. Výsledky analýzy ukázaly, že v období 2013–2022 se dostupnost vlastnického bydlení v Plzni postupně snižovala, zatímco dostupnost nájemního bydlení se zlepšovala. Přesto však po většinu sledovaného období zůstávalo vlastnické bydlení finančně dostupnější, a proto byla stanovená hypotéza: „Vlastnické bydlení je pro domácnosti v Plzni dlouhodobě dostupnější než nájemní bydlení“, pro toto období potvrzena. Změna trendu v závěrečných letech sledovaného období však naznačuje, že v následujících letech již hypotéza platit nemusí.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses