Vývoj prevalence diabetu a nákladů na jeho léčbu a prevenci v České republice v letech 2015 až 2022 - Zrubecký, Aleš; Barák, Vladimír; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat vývoj nákladů spojených s léčbou a prevencí diabetu v České republice v období 2015–2022. Vzhledem k rostoucímu počtu osob s diabetem představuje tato problematika významnou výzvu pro veřejné zdraví a ekonomiku. Zároveň je kladen důraz na identifikaci ekonomických dopadů tohoto onemocnění a výdajů spojených s jeho léčbou. Teoretická část se zaměřuje na analýzu systému zdravotní péče v ČR s důrazem na fungování veřejného zdravotního pojištění, pojišťoven a příspěvků pro diabetiky. V praktické části je provedena kvantitativní a komparativní analýza prevalence a incidence diabetu a výdajů na jeho léčbu. Dále je analyzován vliv pandemie COVID-19 na tuto problematiku. Z výsledků vyplývá, že náklady spojené s léčbou a prevencí diabetu dlouhodobě rostou. Tento růst je zapříčiněn zvyšujícím se počtem pacientů, rostoucí technologickou náročností léčby a také nedostatečnou prevencí. Dále bylo zjištěno, že struktura klientů jednotlivých pojišťoven ovlivňuje možné dopady makroekonomických šoků na prevalenci diabetu a s ním související náklady. Komparativní analýza s vybranými státy OECD ukazuje, že Česká republika má vyšší prevalenci diabetu než rozvinutější státy, jako jsou Francie a Dánsko, které dlouhodobě alokují více finančních prostředků do preventivních programů. Z tohoto zjištění vyplývá, že stávající zdravotnické výdaje jsou více alokovány na léčbu následků diabetu před efektivní prevencí.
Vedoucí práce: Vladimír Barák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses