Smysluplnost práce a emoční práce ve službách. Případová studie. - Kocurková, Nela (2025)
Tato diplomová práce zkoumá vztah mezi smysluplností práce a emoční prací v prostředí pražských koktejlových barů. Opírá se o koncepty emoční práce a smysluplnosti práce a využívá kvalitativní přístup kombinující polostrukturované rozhovory s barmany a dlouhodobé zapojení výzkumnice do prostředí barů. Data jsou analyzována prostřednictvím reflexivní tematické analýzy. Výsledky ukazují, že smysluplnost práce je úzce spjata se zvládáním emočních nároků. Hluboké jednání podporuje autenticitu a profesní hrdost, zatímco povrchové jednání je spojeno s vyčerpáním a odcizením. Kolektivní dynamika a organizační kultura pak určují, zda se emoční práce stává ochranným zdrojem, či naopak zátěží. Studie zároveň přispívá k lepšímu porozumění profesím ve službách, kde se význam emoční práce výrazně promítá do každodenní zkušenosti pracovníků.