Ekonomické dopady pracovní migrace v Mexiku - Zondervan, Mabel (2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou ekonomických dopadů pracovní migrace se zaměřením na Mexiko. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zaměřuje na základní charakteristiku pracovní migrace, její příčiny, motivy a současné trendy, a dále se věnuje teoretickým přístupům k hodnocení ekonomických dopadů migrace. Praktická část navazuje na část teoretickou a analyzuje demografii Mexika a ekonomické důsledky pracovní migrace na trh práce, veřejný sektor, příjmy z remitencí a dlouhodobý potenciální růst. Výstupem práce je zhodnocení ekonomických dopadů pracovní migrace na Mexiko, a to jak z hlediska pozitivních přínosů, tak i negativních důsledků.