"Komunikace v multikulturních týmech : Hodnocení a doporučení pro jejich efektivní řízení". - Semiusova, Bohdana; Nový, Ivan, 1956-; Kučera, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Cílem této diplomové práce je prostřednictvím kvalitativního výzkumu, konkrétně polostrukturovaných rozhovorů se členy multikulturních týmů ve společnosti XYZ, zjistit, jaké kulturní odlišnosti v komunikaci brání nebo komplikují vykonávání týmem svých pracovních činností, a následně navrhnout doporučení pro efektivní řízení takových týmů. Práce je složena ze tří částí. První část poskytuje teoretický základ k problematice multikulturních týmů, popisuje techniky zvyšování jejich efektivity a způsoby překonávání kulturních konfliktů. Druhá část se zaměřuje na metodologii výzkumu, popis aplikované metody kvalitativního dotazníkového šetření, postup analýzy dat prostřednictvím kódování a charakteristiku respondentů. Třetí část obsahuje analýzu kódovaných rozhovorů a formulaci teoretických závěrů vyplývajících z těchto dat. V závěru jsou předložena doporučení jak pro společnost XYZ, tak i pro manažery multikulturních týmů obecně. Získané výsledky ukázaly, že přestože společnost disponuje nástroji pro efektivní řízení multikulturních týmů, jejich účinnost není postačující a firma potřebuje změny. Navrhovaná doporučení mají zvýšit efektivnost multikulturních týmů a napomoci firmě XYZ vytvořit příjemnější kulturní prostředí pro její zaměstnance.
Vedoucí práce: Ivan Nový
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses