Zaměstnanecké benefity - Kovářová, Valérie; Slintáková, Barbora; Pohunková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce analyzuje systém zaměstnaneckých benefitů ve společnosti Omega Optix, s.r.o., se zaměřením na jejich daňové dopady na straně zaměstnance i zaměstnavatele. První kapitola vymezuje základní pojmy a klasifikaci benefitů, druhá se věnuje jejich legislativnímu rámci a principům daňových úlev. Třetí kapitola představuje zkoumanou společnost, provádí kalkulaci daňových dopadů jednotlivých benefitů v porovnání s navýšením mzdy a obsahuje dotazníkové šetření mezi zaměstnanci. Analýza daňových dopadů potvrdila, že nejvýhodnější z hlediska obou stran jsou benefity, které jsou na straně zaměstnance osvobozené od daně i pojistného a současně představují daňově uznatelný náklad pro zaměstnavatele. Výsledky dotazníku ukázaly, že mezi nejčastěji využívané benefity patří stravenky, firemní produkty, penzijní připojištění a akciové programy, přičemž povědomí zaměstnanců o daňových aspektech benefitů je omezené. Na základě zjištěných skutečností práce navrhuje doporučení pro optimalizaci benefitního systému, mezi než patří zvýšení hodnoty stravenek, zavedení příspěvku na dopravu, poskytování sick days a zlepšení komunikace směrem k zaměstnancům. Práce tak ukazuje, že dobře nastavený systém zaměstnaneckých benefitů představuje významný nástroj personální politiky a může přispět k vyšší spokojenosti a loajalitě zaměstnanců.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses