Genderová vyváženost v řídících a dozorčích orgánech společností v ČR - Dolečková, Jana (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku genderové vyváženosti ve vedení společností na českém trhu a reflektuje implementaci evropské směrnice o genderové vyváženosti v řídících a dozorčích orgánech. Cílem bylo analyzovat motivace společností, zmapovat přijatá opatření a politiky k podpoře genderové rovnosti ve vedení, identifikovat příklady dobré praxe a zhodnotit hlavní bariéry, které brání vyššímu zastoupení žen ve vedení. Výzkum byl realizován kvalitativní metodou polostrukturovaných rozhovorů s šesti zástupkyněmi na strategické manažerské úrovni, včetně jedné ředitelské pozice, a byl doplněn benchmarkem vybraných společností. Analýza ukázala, že společnosti téma vnímají jako součást širší agendy diverzity, inkluze a udržitelnosti, přičemž motivací je kombinace regulatorních požadavků, byznysových priorit, ale i těch hodnotových. Za příklady dobré praxe lze označit zejména propojení flexibility práce a rozvoje talentů, dále pak programy na podporu návratu z rodičovské dovolené a udržování kontaktu během jejího trvání. Bariéry představují komplex neustále panujících systémových překážek, předsudků a stereotypů a též bariér, které si kladou ženy samy.