Genderová vyváženost v řídících a dozorčích orgánech společností v ČR - Dolečková, Jana; Pauknerová, Daniela, 1970-; Motlová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku genderové vyváženosti ve vedení společností na českém trhu a reflektuje implementaci evropské směrnice o genderové vyváženosti v řídících a dozorčích orgánech. Cílem bylo analyzovat motivace společností, zmapovat přijatá opatření a politiky k podpoře genderové rovnosti ve vedení, identifikovat příklady dobré praxe a zhodnotit hlavní bariéry, které brání vyššímu zastoupení žen ve vedení. Výzkum byl realizován kvalitativní metodou polostrukturovaných rozhovorů s šesti zástupkyněmi na strategické manažerské úrovni, včetně jedné ředitelské pozice, a byl doplněn benchmarkem vybraných společností. Analýza ukázala, že společnosti téma vnímají jako součást širší agendy diverzity, inkluze a udržitelnosti, přičemž motivací je kombinace regulatorních požadavků, byznysových priorit, ale i těch hodnotových. Za příklady dobré praxe lze označit zejména propojení flexibility práce a rozvoje talentů, dále pak programy na podporu návratu z rodičovské dovolené a udržování kontaktu během jejího trvání. Bariéry představují komplex neustále panujících systémových překážek, předsudků a stereotypů a též bariér, které si kladou ženy samy.
Vedoucí práce: Daniela Pauknerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses