Využití metod předvídání volatility při obchodování vybraných opčních strategií - Matušková, Marie (2025)
Práce zkoumá využití metod predikce volatility při konstrukci opčních strategií typu long a short straddle. Je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vymezuje základní pojmy, charakterizuje opční strategie, volatilitu a popisuje modely GARCH a HAR včetně jejich obměn. V praktické části je na 30 akciích indexu Dow Jones Industrial Average testován šest modelů predikce volatility: GARCH, GJR-GARCH, HAR, HAR-X, AHAR a AHAR-X. Strategie jsou konstruovány z ATM opcí s desetidenním investičním horizontem. Výběr akcií pro vstup do pozic je řízen rozdílem mezi implikovanou a predikovanou realizovanou volatilitou. Nejlepších výsledků dosahovaly modely HAR-X a AHAR-X. Jednalo se o modely s exogenní dummy proměnnou s informací o oznámení zisků společnosti. Přidání této informace vedlo k (drobnému) zlepšení Sharpe ratií oproti jednoduchým HAR a AHAR. Naopak modely z rodiny GARCH vykázaly slabší výsledky a vyšší drawdown. Závěrem lze konstatovat, že predikce volatility může být využita při konstrukci opčních strategií, avšak praktická implementace je limitována transakčními náklady, bid-ask spready a kapitálovými požadavky.