Hospodářsko-politické postavení Polska v Evropské unii v letech 2004 - 2023 - Srba, Lukáš; Ševčíková, Michaela; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou hospodářsko-politického postavení Polska v Evropské unii v letech 2004 – 2023. Polsko v posledních letech díky svému dynamickému ekonomickému růstu získalo pozornost i mimo středo-východoevropský region. Cílem této práce je zhodnotit toto postavení na evropské úrovni. Teoretická část představuje vybrané ekonomické teorie, které pomáhají pochopit principy ekonomického růstu Polska, a zároveň krátce představuje politický vývoj. Praktická část obsahuje analýzu vybraných nejdůležitějších ekonomických ukazatelů v návaznosti na předchozí teorie, doplněnou o stručný politický vývoj. Kombinace analýzy ekonomiky a politiky umožňuje komplexně posoudit postavení Polska v rámci Evropské unie. Analýza ekonomiky ukazuje, že Polsko se po vstupu do Evropské unie stalo makroekonomicky značně stabilní zemí a výrazně zvýšilo životní úroveň obyvatelů, právě díky výhodám členství v unii. Na závěr bakalářské práce jsou představena doporučení České republice inspirována polskou zkušeností.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses