Analýza vývoje finanční podpory bydlení pro nízkopříjmové domácnosti v České republice a vybraných zemích mezi lety 2014–2024 - Prekšlová, Klára; Milaniaková, Lucie; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu vývoje finanční podpory bydlení pro nízkopříjmové domácnosti v České republice v porovnání s Finskem a Velkou Británií v letech 2014–2024. Cílem práce je zmapování situace v České republice a ostatních vybraných zemích a následné porovnání zjištěných údajů. Teoretická část práce se zabývá sociální politikou, bytovou politikou, definicí nízkopříjmové domácnosti, dostupností bydlení, bytovým fondem, sociálním bydlením a tržním selháním v bytové oblasti. V praktické části je provedena analýza bytových politik jednotlivých zkoumaných zemí. Následně je provedena komparace výsledků těchto analýz. V neposlední řadě jsou země komparovány dle tří, pro bytovou politiku zásadních, mezinárodních ukazatelů, jimiž jsou House Price Index, podíl nákladů na bydlení na disponibilním důchodu domácnosti podle typu domácnosti a příjmových skupin a rozdělení obyvatelstva podle statusu držby, typu domácnosti a příjmové skupiny. Výsledky analýzy ukazují, že situace nízkopříjmových domácností je ve zvolených zemích velmi odlišná. Největšími faktory, které mají vliv na tuto odlišnost je právní nastavení bytové politiky v zemi, míra preventivních opatření, včasná reakce na poptávku ze strany státu, propracovanost institucionálního rámce a socioekonomická situace v zemi v daném období.
Vedoucí práce: Lucie Milaniaková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses