VPLYV VYBRANÝCH SOCIOEKONOMICKÝCH FAKTOROV NA DUŠEVNÉ ZDRAVIE V ROKOCH 2024–2025 - Bakšiová, Katarína; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Růžičková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Táto bakalárska práca skúma vplyv vybraných socioekonomických faktorov na duševné zdravie obyvateľov v Českej a Slovenskej republike. Kvantitatívna analýza údajov z dotazníkového prieskumu (N = 299) preukazuje výrazné medzigeneračné rozdiely, pričom najmladšia generácia (do 35 rokov) vykazuje štatisticky významne horší duševný stav a vyšší socioekonomický stres. Najvýraznejšie rozdiely sa prejavujú pri strese z inflácie a bytovej krízy. Analýza zároveň potvrdzuje, že respondenti, ktorí uvádzajú zhoršenie duševného zdravia v dôsledku socioekonomického stresu, skutočne dosahujú horšie výsledky v meraných ukazovateľoch. Výsledky podporujú existenciu klesajúceho marginálneho úžitku príjmu na duševný stav v súlade s Easterlinovým paradoxom. Mediačná analýza ukazuje, že pozitívny vplyv príjmu je z veľkej časti sprostredkovaný vlastníctvom nehnuteľnosti; po jeho zohľadnení sa priamy efekt príjmu stáva štatisticky nevýznamným. Zistenia naznačujú, že pre psychickú pohodu je rozhodujúcejšia existenčná istota spojená s bývaním než absolútna výška príjmu, najmä u mladých ľudí.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses