Genderové rozdíly v leadershipu : Komparativní analýza stylů vedení mužů a žen v organizačním prostředí - Isanova, Svetlana; Půbalová, Kateřina; Petrů, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá genderovými rozdíly v leadershipu se zaměřením na transformační styl vedení a jeho dopad na vnímanou efektivitu lídra. Teoretická část shrnuje vývoj hlavních teorií leadershipu, popisuje genderové stereotypy, bariéry i příležitosti pro ženy ve vedení a analyzuje současné trendy v oblasti diverzity a inkluze. Praktická část je založena na kvantitativním výzkumu v české pobočce mezinárodní konzultační společnosti. Pomocí dotazníku CLQ byly zjišťovány rozdíly ve vnímaných charakteristikách transformačního leadershipu a efektivitě lídra mezi muži a ženami. Výsledky ukazují, že pohlaví lídra nemá statisticky významný vliv na žádnou z dimenzí transformačního leadershipu ani na efektivitu týmové spolupráce. Klíčovým faktorem úspěšného vedení se ukázaly být univerzální transformační charakteristiky, jako jsou důvěryhodnost, empatie a schopnost motivovat tým. Práce upozorňuje na význam organizační kultury a doporučuje zaměřit rozvojové programy na podporu transformačních kompetencí u všech lídrů bez ohledu na gender.
Vedoucí práce: Kateřina Půbalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses