Analýza FinTech trhu ve státech V4 a rozvíjejících se ekonomikách Eurasie - Bulgakova, Mariya; Jílková, Petra; Babušík, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou růstu FinTech sektoru ve státech Visegrádské čtyřky a vybraných zemích Eurasie. Cílem práce je analyzovat trh obou skupin zemí s ohledem na rozdílné regulační a ekonomické podmínky, porozumět rozdílům v regulací, zhodnotit ekonomické faktory a identifikovat determinanty růstu sektoru FinTech v daných zemích. V teoretické části je definován pojem FinTech, popsán jeho historický vývoj a provedena segmentace do šesti hlavních oblastí. Druhá část práce se zaměřuje na volbu zkoumaných regionů, jejich historické a ekonomické charakteristiky a součásné trendy vývoje FinTech odvětví. Metodologický rámec práce vychází z dat získaných z databáze Crunchbase za období 2013 - 2023, které zahrnují počet nově vzniklých startupů a objem jejich financování. Převládající akademická literatura zkoumá FinTech v roli nezávislé proměnné, která ovlivňuje jiné ekonomické jevy. Tato práce však analyzuje růst FinTech sektoru jako proměnnou závislou, determinovanou souborem ekonomických, institucionálních, regulatorních a demografických faktorů. K ověření čtyř stanovených hypotéz je využita metoda GMM (Generalized Method of Moments) implementovaná v prostředí RStudio Cloud. Výsledky analýzy ukazují, že v obou skupinách zemí mají pozitivní a statisticky významný vliv na rozvoj FinTech sektoru zejména hrubý domácí produkt, internetová penetrace a penetrace mobilních služeb. Ostatní zkoumané proměnné se ukázaly jako statisticky nevýznamné, případně vykazují rozdílný vliv mezi jednotlivými regiony. Zjištění práce přispívají k hlubšímu pochopení determinant růstu FinTech sektoru v odlišných geopolitických a ekonomických kontextech.
Vedoucí práce: Petra Jílková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses