Zásada opatrnosti v účetnictví - Břízová, Barbora (2025)
Tato diplomová práce se zabývá zásadou opatrnosti v účetnictví, a to především v kontextu českých účetních předpisů. Cílem práce je analyzovat uplatňování zásady opatrnosti v českém prostředí a zjistit, zda má velikost účetní jednotky a odvětví podnikatelské činnosti vliv na její aplikaci. V teoretické části jsou popsány jednotlivé nástroje zásady opatrnosti a jak jsou vnímány v českém účetnictví v porovnání s mezinárodním účetním prostředím. V praktické části je provedena analýza účetních závěrek vybraného vzorku společností působících v České republice. Důraz je kladen na identifikaci konkrétních nástrojů zásady opatrnosti, jako jsou rezervy, opravné položky a odložená daň, a na posouzení míry jejich využívání v praxi. Zvolenou metodou je chí-kvadrát test s doplněním o deskriptivní analýzu. Výsledky ukazují, že velikost účetní jednotky má statisticky významný vliv na využívání nástrojů zásady opatrnosti a naznačují určité rozdíly i mezi odvětvími.