Analýza Fintech společností na trhu USA a EU - Rohr, Adam (2025)
Cílem této diplomové práce bylo provést komplexní fundamentální analýzu FinTech společností na trzích USA a EU prostřednictvím strukturovaného „top-down" přístupu zahrnujícího globální makroekonomické prostředí, odvětvové charakteristiky a firemní fundamenty vybraných veřejně obchodovaných společností. Byla aplikována fundamentální analýza využívající „top-down" přístup zahrnující globální makroekonomickou, odvětvovou a firemní úroveň analýzy. Globální analýza odhalila nízkou korelaci FinTech akcií s úrokovými sazbami (+0,05 USA, -0,06 EU) a silnou negativní korelaci s nezaměstnaností (-0,51 USA, -0,72 EU). Odvětvová analýza identifikovala přechod sektoru od expanzivního růstu k fázi konsolidace s poklesem nově zakládaných firem po roce 2021. Firemní analýza čtyř vybraných společností (Visa, Mastercard, Adyen, Worldline) ukázala, že cash-flow modely poskytovaly relevantnější výsledky pro oceňování FinTech společností oproti tradičním ziskovým modelům. Na základě analýzy je doporučen selektivně pozitivní investiční přístup s fokusem na kvalitu fundamentů namísto strategie růstu za každou cenu, s konkrétními target prices pro analyzované tituly.