Komparace investování do "dotcom" akcií a akcií "umělé inteligence (AI)" - Čech, David; Brada, Jaroslav, 1964-; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Práce se věnuje komparativní analýze současného boomu akcií spojených s umělou inteligencí (AI) a historické dotcom bubliny z přelomu tisíciletí. Cílem práce je na základě srovnání klíčových fundamentálních, behaviorálních a informačních faktorů ověřit pracovní hypotézu o podobnosti současného trhu s dotcom érou. Výsledky empirické analýzy potvrzují stanovenou hypotézu pouze částečně. Zatímco v chování investorů byly nalezeny značné podobnosti, byly zároveň identifikovány zásadní fundamentální rozdíly. Závěr práce konstatuje, že ačkoliv je současný trh fundamentálně silnější a funguje pod přísnějším regulatorním dohledem, panuje na něm napětí plynoucí z vysokých očekávání a bezprecedentní koncentrace kapitálu do úzkého segmentu firem.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses