Simulace finančních a logistických dopadů změny procesu vychystání objednávek pro konkrétního zákazníka vybrané FMCG firmy - Vaclíková, Adéla (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vyhodnocením navrhované změny vychystávacího procesu mezi firmou Nestlé Česko s.r.o. a jejím velkoobchodním zákazníkem. Cílem práce je poskytnout společnosti podklad pro rozhodnutí, zda navrhovanou změnu uskutečnit či nikoli. Podklad pro rozhodnutí je připraven na základě datové analýzy, kde se využívají geometrické a statistické nástroje. Analýza vychází z reálných objednávek velkoobchodního zákazníka za Q4.2023 až Q3.2024. Při vyhodnocení logistických a finančních dopadů se ukázalo, že se efekt výsledné změny bude odvíjet od její konkrétní podoby. Díky regresnímu modelu se podařilo odhalit, že změna může vést k úsporám, zejména pokud bude aplikována pouze na položky objednávané po kartonech. Tato skutečnost je zvlášť důležitá pro finanční dopady, jelikož pouze při tomto nastavení může dojít k finanční úspoře. Mezi klíčové limitace práce patří aplikované předpoklady a nedostatek konkrétních informací o plánované změně, což může ovlivnit přesnost výsledků. Z tohoto důvodu je doporučeno další jednání a terénní ověření před případnou implementací. Výsledky práce poskytují důležitý podklad pro rozhodování o optimalizaci logistických procesů.