Analýza znárodnění Československa po roce 1945 na příkladu Rukavičkářského závodu v Dobříši - Brašničková, Adriana (2025)
Diplomová práce na téma Analýza znárodnění Československa po roce 1945 na příkladu Rukavičkářského závodu v Dobříši se zabývá dopady znárodnění na činnost tohoto podniku v období po roce 1948. Cílem práce je ověřit hypotézu, zda mělo znárodnění v Československu pozitivní vliv na činnost Rukavičkářského závodu v Dobříši. Jejím přínosem je zmapování vývoje tradičního průmyslového odvětví v podmínkách centrálně plánovaného hospodářství. Výzkum vychází z archivních dokumentů, dobových statistik a historických pramenů. Výsledky ukazují, že navzdory počátečním organizačním obtížím, přineslo znárodnění růst tržeb, státní investice do infrastruktury, stabilizaci pracovních kolektivů i rozvoj sociálního zázemí. Závod se postupně stal významným hospodářským i společenským centrem regionu. Zjištění potvrzují stanovenou hypotézu a přispívají k lepšímu porozumění vývoji tradičních průmyslových odvětví v podmínkách centrálně plánovaného hospodářství poválečného Československa.