Analýza znárodnění Československa po roce 1945 na příkladu Rukavičkářského závodu v Dobříši - Brašničková, Adriana; Jakubec, Ivan, 1960-; Strejčková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce na téma Analýza znárodnění Československa po roce 1945 na příkladu Rukavičkářského závodu v Dobříši se zabývá dopady znárodnění na činnost tohoto podniku v období po roce 1948. Cílem práce je ověřit hypotézu, zda mělo znárodnění v Československu pozitivní vliv na činnost Rukavičkářského závodu v Dobříši. Jejím přínosem je zmapování vývoje tradičního průmyslového odvětví v podmínkách centrálně plánovaného hospodářství. Výzkum vychází z archivních dokumentů, dobových statistik a historických pramenů. Výsledky ukazují, že navzdory počátečním organizačním obtížím, přineslo znárodnění růst tržeb, státní investice do infrastruktury, stabilizaci pracovních kolektivů i rozvoj sociálního zázemí. Závod se postupně stal významným hospodářským i společenským centrem regionu. Zjištění potvrzují stanovenou hypotézu a přispívají k lepšímu porozumění vývoji tradičních průmyslových odvětví v podmínkách centrálně plánovaného hospodářství poválečného Československa.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses