Vývoj a budoucnost vlastních zdrojů EU : Analýza současných i nově navržených příjmů rozpočtu v letech 2007 - 2032 - Váchová, Vendulka; Pekárek, Štěpán; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá vývojem a budoucností systému vlastních zdrojů Evropské unie s důrazem na novou generaci navržených vlastních zdrojů. V teoretické části je analyzována struktura rozpočtu EU, zejména jeho příjmová stránka a kritika současného modelu financování. Dále představuje a vysvětluje podstatu nově navržených zdrojů financování EU. Praktická část diplomové práce se věnuje analýze historických dat o příjmech EU v letech 2007–2023 a následné analýze výdajových priorit, konkrétně víceletých finančních rámců za období 2014-2020 a 2021-2027. Stěžejní pro praktickou část je simulace tří scénářů výnosů z nových vlastních zdrojů pro roky 2028–2032. Hlavní hypotéza práce zněla, že nově navržené příjmy (daň z nerecyklovaného plastového obalového odpadu, CBAM a výnosy z ETS) nepřekročí 15% nárůst celkového rozpočtu EU. Výsledky však ukazují, že ve všech scénářích byl tento limit překročen. Práce tak prokazuje vysoký výnosový potenciál nových zdrojů, jejichž řádná implementace by mohla výrazně posílit rozpočtovou soběstačnost EU. Přínosem práce je nejen odmítnutí konkrétní fiskální hypotézy, ale i nastínění problematiky v rámci širší debaty o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí EU. Přestože byla hypotéza vyvrácena a nové vlastní zdroje vykazují silný fiskální potenciál, zůstávají výrazně závislé na environmentálně volatilních proměnných (např. cena emisních povolenek, spotřeba plastů, dovoz emisně náročných komodit) a politickém směřování Evropské unie. Změna unijních priorit nebo posun v oblasti klimatické politiky může tyto příjmy v budoucnu zásadně ovlivnit.
Vedoucí práce: Štěpán Pekárek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses