Životní pojištění pro řešení potřeb v postaktivním věku - Sobotka, Jakub (2025)
Abstrakt Tato diplomová práce se zabývá problematikou životního pojištění v kontextu potřeb osob v postaktivním věku, se zvláštním důrazem na potenciál využití chytrých technologií, zejména tzv. wearables. V úvodu je nastíněna motivace pro zkoumání daného tématu na pozadí demografického vývoje a stárnutí populace. Následuje historický exkurz vývoje životního pojištění, který poskytuje rámec pro pochopení současné podoby pojistných produktů a jejich klíčových principů, jako je princip solidarity, ekvivalence či pojistitelnosti rizik. Definice wearables je v práci podána z pohledu technickém i funkčním, přičemž jsou identifikovány hlavní kategorie těchto zařízení a jejich současná tržní nabídka. Na základě analýzy dostupné literatury i aktuálních příkladů z praxe je popsán současný stav využití wearables v životním pojištění, který je zatím v České republice spíše v začátcích, avšak v zahraničí již přináší konkrétní modely spolupráce mezi pojišťovnami a klienty. Dále jsou zkoumány možnosti využití datových výstupů z nositelné elektroniky nejen v oblasti životního pojištění, ale i v souvisejících sektorech jako je komerční zdravotní pojištění, eHealth a telemedicína. V praktické části je navržen konkrétní model rizikového životního pojištění zaměřeného na nesoběstačnost seniorů, zohledňující možnosti integrace dat z wearables. Závěr práce shrnuje hlavní poznatky a hodnotí přínos wearables pro budoucí vývoj životního pojištění, a to jak z pohledu individualizace rizika, tak i z pohledu behaviorální ekonomie a motivace klienta ke zdravějšímu životnímu stylu. Závěrečné části tvoří výčet použitých zdrojů a rejstřík, který usnadňuje orientaci v textu.