Energetická efektivita a snižování emisí CO2 : Návrh pro penzion v Krušných horách - Stříbrný, Michal; Hönig, Vladimír, 1982-; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá možnostmi snížení emisí skleníkových plynů, zvýšením energetické soběstačnosti a rozvojem cirkulární ekonomiky v konkrétním horském penzionu. Hlavním cílem bylo navrhnout a vyhodnotit opatření, která přispějí ke snižování uhlíkové stopy provozu, a zároveň posoudit jejich ekonomickou návratnost. Praktická část práce zahrnovala výpočet uhlíkové stopy, analýzu variant instalace fotovoltaického systému s výkonem 64,8 kWp (s bateriovým uložištěm i bez něj) a hodnocení míry uplatnění principů cirkulární ekonomiky pomocí nástroje 9R. Byly ověřeny dvě hypotézy: návratnost investice do fotovoltaiky a potenciál úspory emisí. Zároveň byla řešena výzkumná otázka týkající se hlavních zdrojů emisí CO2 v podniku. Výsledky ukázaly, že varianta fotovoltaického systému bez baterie dosahuje návratnosti do 3 let (s dotací) a umožňuje pokrýt až 37 % roční spotřeby elektřiny. Navržená opatření (včetně instalace FVE, zlepšení separace odpadu a optimalizace provozu) mohou vést ke snížení emisí o více než 20 %, přičemž největším zdrojem emisí je produkce odpadů. Zjištění potvrzují, že i malý ubytovací podnik může efektivně přispět ke zmírnění dopadů klimatických změn.
Vedoucí práce: Vladimír Hönig
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses