Fintech a manipulace kurzů : rizika digitalizace a jejich vliv na trh - Phamová, Quynh Anh; Brůna, Karel, 1973-; Šímová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou manipulací na finančních trzích s využitím finanční technologie, a to konkrétně na devizovém a kryptoměnovém trhu. V teoretické části je nejprve vymezen pojem Fintech, shrnut jeho vývoj a popsány důležité oblasti. Následuje představení devizového a kryptoměnového trhu, kde se zdůrazní elektronické obchodní platformy určené pro retailové investory, což poskytuje podklad k pochopení výskytu manipulací na finančních trzích. Jádrem práce je pak teoretické vymezení manipulace a popis jejích technik, kde se pak analyzují dva odlišné případy. Praktická část se zaměřuje na princip jejich fungování, důvod selhání a obvinění, kterým čelily zúčastněné strany. Na závěr jsou porovnány odlišnosti a podobnosti dvou analyzovaných kauz.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses