Růst cen potravin a jeho ekonomické dopady - Kricner, Adam (2025)
Tato práce se zabývá analýzou dopadu růstu cen potravin na strukturu výdajů domácností v České republice a na makroekonomické ukazatele, zejména HDP a investiční aktivitu. Práce propojuje teoretické ekonomické modely s empirickou analýzou dat Českého statistického úřadu. Hlavní zjištění ukazují, že výraznější dopady zdražování potravin pociťují zejména nízkopříjmové skupiny obyvatel, avšak makroekonomické důsledky nejsou v krátkodobém horizontu statisticky významné. Práce rovněž předkládá doporučení v oblasti sociální politiky zaměřené na prevenci negativních sociálních a zdravotních dopadů souvisejících s růstem cen základních statků.