Růst cen potravin a jeho ekonomické dopady - Kricner, Adam; Vejmělek, Jan; Mandel, Martin, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato práce se zabývá analýzou dopadu růstu cen potravin na strukturu výdajů domácností v České republice a na makroekonomické ukazatele, zejména HDP a investiční aktivitu. Práce propojuje teoretické ekonomické modely s empirickou analýzou dat Českého statistického úřadu. Hlavní zjištění ukazují, že výraznější dopady zdražování potravin pociťují zejména nízkopříjmové skupiny obyvatel, avšak makroekonomické důsledky nejsou v krátkodobém horizontu statisticky významné. Práce rovněž předkládá doporučení v oblasti sociální politiky zaměřené na prevenci negativních sociálních a zdravotních dopadů souvisejících s růstem cen základních statků.
Vedoucí práce: Jan Vejmělek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses