Analýza uhlíkové daně jako možného nástroje pro snižování emisí uhlíku v kontextu hospodářské politiky České republiky po roce 2024 - Shapovalova, Anastasiia; Kozák, Jan, 1990-; Mičáň, Alex; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Práce hodnotí uhlíkovou daň jako jeden z potenciálních nástrojů pro snižování emisí skleníkových plynů v České republice po roce 2024. Kombinuje rešerši odborné literatury a komparaci zahraničních zkušeností s uhlíkovou daní včetně analýzy časových řad emisí a základních makroekonomických ukazatelů. Součástí je modelový výpočet dopadů zavedení daně na ceny energií, veřejné finance a vybrané skupiny domácností a přehled souvisejícího českého legislativního rámce. Dotazníkové šetření identifikuje hlavní obavy veřejnosti, zejména riziko růstu životních nákladů a nedostatečné informovanosti o účelu daně. Výsledky ukazují, že uhlíková daň by měla potenciál přispět k postupnému snižování emisí v českých podmínkách, pokud budou výnosy transparentně využity na investice do modernizace a cílené kompenzace. Závěrečná doporučení proto směřují k jejímu zavedení pouze na základě důkladné ekonomické a sociální analýzy, s jasnou komunikací cílů, přínosů a rizik, aby byla zajištěna dlouhodobá efektivita a politická přijatelnost tohoto nástroje.
Vedoucí práce: Jan Kozák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses