Analýza rizik společnosti Velvana za účelem posouzení alternativních možností dalšího fungování - Kostitsyna, Yelyzaveta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou rizik a perspektiv dalšího fungování společnosti Velvana, a.s., která se v roce 2015 nacházela v insolvenčním řízení. Cílem práce je zhodnotit, zda existoval potenciál pro překonání krize a zotavení podniku. Práce kombinuje strategickou analýzu (analýza relevantního trhu, atraktivity odvětví, vnitřního potenciálu) a hloubkovou finanční analýzu, na jejichž základě identifikuje klíčové problémy společnosti. Na základě těchto zjištění je navržen restrukturalizační plán a sestaveny Pro Forma finanční výkazy. Pomocí metody diskontovaných peněžních toků (DCF) a simulace Monte Carlo je následně kvantifikován dopad restrukturalizace na hodnotu a rizikový profil společnosti. Závěrem práce je, že i přes kritickou výchozí situaci měla společnost po úspěšné reorganizaci reálnou šanci na životaschopnost a generování pozitivní hodnoty.