Implementace manažerského účetnictví v konkrétním podniku - Antoš, Jakub (2025)
Cílem této diplomové práce je představit aplikaci vybraných postupů manažerského účetnictví v konkrétním podniku. Analyzovanou organizací je menší obchodní společnost, v níž dosud nebyly metody manažerského účetnictví systematicky využívány. Práce se proto zaměřuje na jejich praktickou implementaci a zhodnocení přínosů. V teoretické části jsou stručně popsány klíčové principy a nástroje, které jsou následně aplikovány v části praktické. Ta se soustředí zejména na vytvoření a zavedení systému odpovědnostních středisek a na problematiku alokace nákladů. Závěrečná část práce pak shrnuje výsledky prostřednictvím sestavení manažerské výsledovky, jež integruje zmíněné alokační postupy a poskytuje detailní pohled na hospodaření společnosti.