Připravenost firem na implementaci evropské směrnice o transparentním odměňování - Veiglová, Tereza; Kopecký, Martin; Stříteský, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce je věnována tématu připravenosti firem na českém trhu na implementaci evropské směrnice 2023/970 o transparentním odměňování. Cílem práce je vyhodnocení úrovně připravenosti firem na implementaci uvedené směrnice EU, posouzení vlivu organizačních faktorů jako velikost společnosti dle počtu zaměstnanců, vlastnická struktura, odvětví a doba zbývající do prvního povinného reportingu rozdílů v odměňování mezi ženami a muži. Výzkum byl proveden kvantitativní metodou dotazníkového šetření mezi 180 společnostmi na českém trhu. Úroveň připravenosti firem byla vyhodnocena pomocí tzv. indexu připravenosti firem na implementaci dané směrnice EU. Následná detailní analýza pomocí regresní analýzy, dvouvýběrového t-testu a analýzy rozptylu (ANOVA) neprokázala statisticky významný vliv organizačních faktorů na úroveň připravenosti firem na implementaci směrnice EU 2023/970. Lze tedy konstatovat, že úroveň připravenosti firem je spíše výsledkem individuálního přístupu jednotlivých společností než vlivu organizačních faktorů.
Vedoucí práce: Martin Kopecký
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses