Datová analýza krátkodobých pronájmů na Airbnb v Praze - Khramtsova, Yuliia; Bahník, Štěpán; Pešata, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou krátkodobého ubytování prostřednictvím platformy Airbnb v Praze v roce 2024 s cílem posoudit jeho potenciální dopady na trh s dlouhodobým bydlením a sociální aspekty městského prostředí. Analýza využívá data z platformy Inside Airbnb doplněna o veřejně dostupné statistiky o hlavním městě Praze. Metodika kombinuje deskriptivní statistiku, korelační a regresní analýzy. Data jsou analyzována podle prostorového rozložení, cenového vývoje, dostupnosti nabídek a vztahu k realitnímu trhu. Výsledky ukazují výraznou koncentraci Airbnb v centrálních částech města, progresivní profesionalizaci trhu a silnou pozitivní korelaci mezi hustotou nabídek krátkodobých pronájmů a cenami dlouhodobého ubytování. Na základě výsledků analýzy jsou formulována doporučení pro investory, poskytovatele ubytování a městskou samosprávu. Zjištění práce přispívají k lepšímu pochopení dopadů rozvoje Airbnb na městské prostředí a mohou sloužit jako podklad pro městské plánování a regulace krátkodobého ubytování.
Vedoucí práce: Štěpán Bahník
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses