Účetní a daňové aspekty svěřenských fondů - Šajdíková, Lucia; Šindelář, Michal; Müllerová, Libuše, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na účetní a daňové aspekty svěřenských fondů v podmínkách českého právního řádu. Teoretická část vymezuje svěřenský fond jako zvláštní účetní jednotku podle občanského zákoníku a zákona o účetnictví, popisuje osoby vystupující ve fondu (zakladatel, správce, obmyšlený) a analyzuje vznik fondu včetně evidence skutečných majitelů a statutu. Dále se práce zabývá specifiky vedení účetnictví svěřenského fondu. Daňová část se soustředí zejména na daň z příjmů právnických osob, jež musí svěřenský fond jako účetní jednotka odvádět; rozebírá však také dopady zákona o DPH, daně z nemovitých věcí. Praktická část práce analyzuje dva modelové soukromé svěřenské fondy.
Vedoucí práce: Michal Šindelář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses