Inovace business modelu společnosti RM-SPORT pomocí e-commerce - Matějů, Marek (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou a inovací obchodního modelu rodinného podniku RM-SPORT s.r.o., který se specializuje na prodej a servis sportovního vybavení se zaměřením na lyžařské aktivity. Hlavním cílem práce bylo navrhnout konkrétní inovace obchodního modelu, které povedou k jeho aktualizaci, podpoře růstu a zajištění konkurenceschopnosti firmy v dynamickém tržním prostředí. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy z oblasti podnikání, podnikatelského prostředí a metodiky Business Model Canvas, včetně jeho jednotlivých bloků a možností inovace. Dále se věnuje metodám hodnocení makro a mikroprostředí a modelům řízení růstu firmy. Praktická část zahrnuje analýzu současného obchodního modelu RM-SPORT, zhodnocení vnějšího a vnitřního prostředí, validaci navrhovaných inovací prostřednictvím dotazníkového šetření a návrh inovovaného modelu. Mezi klíčové návrhy patří implementace omnichannel platformy, CRM systému, rezervačního modulu a rozšíření sortimentu o kola a outdoorové vybavení. Finanční modelace ukazuje, že i při konzervativním scénáři lze dosáhnout návratnosti investice v horizontu 24 měsíců. Závěr práce přináší doporučení pro vlastníka firmy a identifikuje potenciální směry dalšího výzkumu zaměřené na implementaci navržených řešení.