Komparace využití fondů EHP a Norska v České republice a Estonsku se zaměřením na oblast životního prostředí v období 2014-2021 - Skála, Jiří (2025)
Diplomová práce analyzuje využívání Fondů EHP a Norska v oblasti životního prostředí v České republice a Estonsku. Cílem je porovnat jejich využití v obou zemích, srovnat jejich implementační strategii, cíle a další aspekty financovaných projektů. Na základě komparace identifikuje klíčové rozdíly jako odlišné nastavení implementační struktury, rozdílnou míru spolufinancování projektů, odlišnou typologii příjemců a další více či méně významné rozdíly. Výsledky potvrzují, že oba programy vycházejí z obdobných principů, ale liší se v řadě aspektů, které mají vliv na konečnou podobu programů. Přidanou hodnotou práce je komparace dvou národních programů Fondů EHP a Norska, která dle dostupných informací dosud nebyla předmětem výzkumu a také formulace doporučení pro optimalizaci implementačních strategií v budoucích programových obdobích. Hypotéza, že Česká republika a Estonsko využívají Fondy EHP a Norska v oblasti klimatu a životního prostředí k dosažení stejných cílů, s využitím stejného implementačního modelu a se zaměřením na obdobné typy projektů je vyvrácena.