Vplyv zahraničnej pracovnej sily na pracovný trh Bundesrepublik Deutschland počas obdobia Wirtschaftswunder - Dubecký, Daniel (2025)
Táto diplomová práca je komplexnou analýzou ekonomického vplyvu zahraničnej pracovnej sily, známej pod názvom „Gastarbeiteri“, na povojnový hospodársky zázrak Spolkovej republiky Nemecko (BRD) v rokoch 1952-1973. Cieľom práce bolo preukázať, ako sa strategická politika exogénneho verbovania pracovnej sily, tzv. Anwerbepolitik, stala kľúčovým faktorom vyhladzovania značného previsu v dopyte po práci. Diplomová práca pritom prepája empirické zistenia praktickej časti s teoretickým rámcom neoklasickej teórie pracovnej migrácie, konceptom push-pull faktorov, teórie duálnych pracovných trhov a segregácie na trhu práce. V rámci praktickej časti práce bola vykonaná rozsiahla kvantitatívna analýza, ktorá vychádzala zo sekundárnych dobových štatistických zdrojov. Jej výsledky potvrdili hlavnú výskumnú hypotézu: „Zahraniční pracovníci zohrali kľúčovú úlohu pri riešení kritického nedostatku pracovnej sily a dopomohli k pokrytiu nadmerného dopytu po pracovnej sile“. V období plnej zamestnanosti ich príchod priamo zabezpečil pokračovanie dynamického hospodárskeho rastu, ktorý by s najvyššou pravdepodobnosťou bez dodatočného exogénneho faktora práce nebol počas 60. a začiatkom 70. rokov udržateľný. Práca odhalila štyri kľúčové zistenia. Po prvé, Anwerbepolitik mala štatisticky významný a pozitívny vplyv na celkový hospodársky výkon BRD, meraný v HDP na obyvateľa. Po druhé, analýza ukázala, že zvýšená prítomnosť zahraničných pracovníkov neviedla k systematickému poklesu miezd, v kľúčových odvetviach danej doby, ale skôr ich stagnácii. Po tretie, zahraniční pracovníci pôsobili predovšetkým ako komplement k domácej pracovnej sile. Tým, že obsadzovali fyzicky náročné pozície, uvoľnili kvalifikovanejších domácich pracovníkov pre špecializované úlohy, čím prispeli k celkovému zvýšeniu produktivity v kľúčových priemyselných od