Vplyv zahraničnej pracovnej sily na pracovný trh Bundesrepublik Deutschland počas obdobia Wirtschaftswunder - Dubecký, Daniel; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Táto diplomová práca je komplexnou analýzou ekonomického vplyvu zahraničnej pracovnej sily, známej pod názvom „Gastarbeiteri“, na povojnový hospodársky zázrak Spolkovej republiky Nemecko (BRD) v rokoch 1952-1973. Cieľom práce bolo preukázať, ako sa strategická politika exogénneho verbovania pracovnej sily, tzv. Anwerbepolitik, stala kľúčovým faktorom vyhladzovania značného previsu v dopyte po práci. Diplomová práca pritom prepája empirické zistenia praktickej časti s teoretickým rámcom neoklasickej teórie pracovnej migrácie, konceptom push-pull faktorov, teórie duálnych pracovných trhov a segregácie na trhu práce. V rámci praktickej časti práce bola vykonaná rozsiahla kvantitatívna analýza, ktorá vychádzala zo sekundárnych dobových štatistických zdrojov. Jej výsledky potvrdili hlavnú výskumnú hypotézu: „Zahraniční pracovníci zohrali kľúčovú úlohu pri riešení kritického nedostatku pracovnej sily a dopomohli k pokrytiu nadmerného dopytu po pracovnej sile“. V období plnej zamestnanosti ich príchod priamo zabezpečil pokračovanie dynamického hospodárskeho rastu, ktorý by s najvyššou pravdepodobnosťou bez dodatočného exogénneho faktora práce nebol počas 60. a začiatkom 70. rokov udržateľný. Práca odhalila štyri kľúčové zistenia. Po prvé, Anwerbepolitik mala štatisticky významný a pozitívny vplyv na celkový hospodársky výkon BRD, meraný v HDP na obyvateľa. Po druhé, analýza ukázala, že zvýšená prítomnosť zahraničných pracovníkov neviedla k systematickému poklesu miezd, v kľúčových odvetviach danej doby, ale skôr ich stagnácii. Po tretie, zahraniční pracovníci pôsobili predovšetkým ako komplement k domácej pracovnej sile. Tým, že obsadzovali fyzicky náročné pozície, uvoľnili kvalifikovanejších domácich pracovníkov pre špecializované úlohy, čím prispeli k celkovému zvýšeniu produktivity v kľúčových priemyselných od
Kým celonárodný prínos bol nepopierateľný, na úrovni spolkových krajín, ktoré prijali najviac zahraničných pracovníkov (konkrétne Bavorsko, Bádensko-Württembersko a Severní Porýní-Vestfálsko), sa ukázalo, že tieto spolkové krajiny mali s rastúcim podielom zahraničnej pracovnej sily nižší hospodársky výkon, v zrovnaní so zvyškom BRD. Z pohľadu širších súvislostí je možné konštatovať, že ak je exogénna pracovná sila správne integrovaná do pracovného trhu, môže pôsobiť ako stabilizačný faktor rastu bez toho, aby nevyhnutne vyvolala destabilizujúce socioekonomické efekty.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses