Možnosti propagace a využití staveb Josefa Gočára - Hemerková, Magdalena (2025)
Tato práce se zabývá procesem obnovy vybraných staveb Josefa Gočára se zaměřením na záměr obnovy, její průběh, financování, současné využití staveb a jejich budoucnost. Cílem práce je na základě srovnání obnov Automatických mlýnů v Pardubicích, Bauerovy vily v Libodřicích a Městského muzea v Jaroměři formulovat příležitosti a hrozby spojené s obnovou kulturních památek a navrhnout doporučení pro dobrou praxi. Práce vychází z rešerše odborné literatury, polostrukturovaných rozhovorů s aktéry obnov a souhrnné databáze všech dochovaných Gočárových staveb. Mezi hlavní příležitosti obnov kulturních památek patří uchování kulturní hodnoty, rozvoj veřejného a komunitního života, využití mezinárodní spolupráce a osobní angažovanosti aktérů, zatímco klíčovými hrozbami jsou riziko necitlivých zásahů, nedostatečné plánování provozu, nedostatečná finanční podpora, nestabilita politické podpory a střet různých zájmů.