Vliv první pozemkové reformy (1919–1938) na vlastnictví půdy a socioekonomické podmínky ve východní části současného Zlínského kraje - Garguláková, Lucie; Dufek, Pavel, 1968-; Váňa, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá vlivem první pozemkové reformy (1919–1938) na vlastnické poměry půdy a socioekonomické podmínky ve východní části současného Zlínského kraje. Cílem práce je analyzovat změny v držbě půdy, hospodářských podmínkách a společenských vztazích na příkladu velkostatků Lázy-Loučka, Vsetín a Kvasice. Teoretická část práce vymezuje historicko-politický kontext, legislativní rámec, cíle a průběh reformy na celostátní úrovni a specifikuje regionální podmínky Zlínska. Praktická část vychází z analýzy historických pramenů a statistických údajů, využívá metody historické, komparativní a statistické. Výzkum ukazuje, že pozemková reforma vedla k výraznému zmenšení zkoumaných velkostatků, přerozdělení orné půdy drobným rolníkům a obcím, a k oslabení ekonomické i sociální pozice původních vlastníků. V horských oblastech Valašska byly dopady méně výrazné kvůli menšímu podílu zemědělské půdy a větší roli lesního hospodářství. Celkově reforma přispěla k rozšíření drobného a středního rolnictva, avšak její sociální efekt byl omezený, protože řada nejchudších získala jen malé parcely, které nevedly k zásadní změně jejich hospodářského postavení.
Vedoucí práce: Pavel Dufek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses