Expanze SaaS (software-as-service) firmy : Rozvoj a expanze podnikání v severském a středomořském regionu - Mondek, Matěj (2025)
Tato diplomová práce se věnuje problematice expanze SaaS (Software as a Service) společnosti na zahraniční trhy. Cílem je vybrat nejvhodnější trh pro vstup a navrhnout strategii, která zohlední obchodní, technologické a kulturní aspekty. Teoretická část představuje principy internacionalizace podniků, specifika SaaS modelu a analytické nástroje pro hodnocení trhů. V praktické části jsou pomocí PESTLE analýzy, analýzy konkurence, ověření product-market fitu a vícekriteriálního hodnocení porovnány dva vybrané trhy – Španělsko a Švédsko. Na základě výsledků analýz je vybraný cílový trh dále rozpracován z hlediska vstupní strategie, provozní a technické připravenosti, časového plánu a identifikace hlavních rizik.