Pacientské a lékárnické vnímání zácpy jako základ pro detabuizaci kategorie - Andrýsek, Jakub; Kolouchová, Daniela; Machek, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na zkoumání vnímání zácpy jako zdravotního problému a marketingové oblasti prostřednictvím pohledu pacientů a lékárníků. Cílem je porozumět emocionálním a sociálním bariérám, které toto téma obklopují, a nabídnout doporučení pro jejich překonání. Teoretická část shrnuje specifika marketingového mixu ve farmaceutickém průmyslu, psychologické aspekty spotřebitelského studu a fenomén tabuizace spojené s defekací. Praktická část vychází z kvalitativního výzkumu založeného na hloubkových rozhovorech s pacienty trpícími zácpou a s lékárníky. Analýza ukazuje, že s tématem se pojí stud a další negativní pocity, které významně ovlivňují pacientské chování i lékárenskou praxi, přičemž vhodně zvolená marketingová strategie a citlivý přístup v lékárnách mohou přispět k normalizaci této kategorie. Výsledky poskytují konkrétní doporučení pro farmaceutické společnosti i lékárenské prostředí s cílem zlepšit zákaznickou zkušenost a normalizovat téma zácpy. V marketingové komunikaci se firmy mohou zaměřit například na často zmiňované pocity frustrace, které lze, dle doporučení odborné literatury, komunikovat metaforickými scénáři, kde je „viníkem“ komická nebo animovaná postava, nikoli divák sám. Na úrovni lékáren je potom zásadní dostatečná, a hlavně dodržovaná diskrétní zóna.
Vedoucí práce: Daniela Kolouchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses