Psychologické faktory ovlivňující investiční rozhodování - Krásová, Barbora (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem psychologických faktorů na investiční rozhodování. Cílem je propojit poznatky behaviorálních financí s tradičními ekonomickými teoriemi a identifikovat klíčové psychologické prvky, které ovlivňují chování investorů. Teoretická část poskytuje přehled behaviorálních financí a jejich srovnání s teorií efektivních trhů. Zaměřuje se na to, jak se kvůli emočním vlivům a kognitivním zkreslením, jako je např. averze ke ztrátě či stádové chování, investoři odklánějí od racionality. Praktická část zkoumá vliv těchto faktorů prostřednictvím analýzy historických dat obsažených v dostupných studiích, které se zaměřují především na chování investorů během pandemie COVID-19. Výsledky práce odhalují, že psychologické faktory ovlivňují efektivitu investičního rozhodování a jejich vliv se může lišit u jednotlivců v závislosti na jejich osobnosti, zkušenostech a situaci.