Dlouhodobá hmotná aktiva podle IFRS - Kovalčuková, Dana (2025)
Bakalářská práce se zabývá dlouhodobými hmotnými aktivy podle úpravy mezinárodního účetního standardu IAS 16 Pozemky, budovy a zařízení. Práce je rozdělena do dvou částí. Úvodní část vymezuje požadavky na uznání, ocenění a vykazování aktiv v rozsahu působnosti tohoto standardu. Empirická část analyzuje aplikaci standardu na vzorku českých společností, jejichž cenné papíry jsou obchodovány na Burze cenných papírů Praha, a to na základě jejich konsolidovaných účetních závěrek za rok 2023. Výsledkem analytické části práce je zjištění, že zkoumané společnosti většinou splňují povinnosti zveřejnění, avšak rozsah, forma a umístění informací se výrazně liší.