Zavádění elektrických a alternativních pohonů v kamionové dopravě - Kozel, Filip; Jablonský, Petr; Nguyen, Truong Anh; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá zaváděním elektrických a alternativních pohonů v kamionové dopravě. Analyzuje technickou, ekonomickou a legislativní proveditelnost přechodu od konvenčních dieselových vozidel k ekologičtějším technologiím, jako jsou elektromobilita, vodík, LNG nebo HVO. Pozornost je věnována zejména emisní politice EU, systému ETS II, směrnici AFIR a souvisejícím dotacím. Práce se věnuje zásadním typům alternativních technologií elektromobilitě, vodíku, LNG, a obnovitelným palivům, jako je HVO a zkoumá jejich potenciál v oblasti dálkové nákladní přepravy. Součástí práce je případová studie společnosti VCHD Cargo a.s., která na reálné trase porovnává nákladovost elektrického a dieselového tahače. Závěr práce ukazuje, že ačkoli jsou nové technologie zatím ekonomicky náročnější, představují při vhodném nastavení provozu a podpory potenciální konkurenční výhodu.
Vedoucí práce: Petr Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses